Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσηςΤο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) είναι ένα έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, μετά από έλεγχο που διενεργεί κατατάσσει το κτίριο (ή μεμονωμένο διαμέρισμα) σε κάποια κατηγορία, από Α+ έως Η. Η κατάταξη γίνεται με βάση την εκτιμώμενη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου ανά τελική χρήση (θέρμανση, ψύξη, αερισμός, φωτισμός, ζεστό νερό χρήσης). Ο ενεργειακός επιθεωρητής στο πιστοποιητικό συστήνει τρόπους ώστε το κτίριο να ανέβει κατηγορία, κάτι που στην πράξη σημαίνει, να έχει μικρότερο κόστος λειτουργίας (π.χ. αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων με διπλά θερμομονωτικά ή και θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, τοποθέτηση ηλιακών, κ.λ.π.) χωρίς να δεσμεύει τον ιδιοκτήτη να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές.

Πότε απαιτείται το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

  • για νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια μετά το τέλος των εργασιών
  • για την αγορά – πώληση ακινήτων επιφανείας άνω των 50μ2
  • για νέα μίσθωση ενιαίου κτιρίου
  • από 09/01/2012 θα απαιτείται για κάθε νέα μίσθωση τμήματος κτιρίου κατοικίας (διαμερίσματος) ή επαγγελματικής στέγης επιφανείας άνω των 50μ2.

Πότε ΔΕΝ απαιτείται το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

  • για κτίρια ή τμήματα κτιρίων με επιφάνεια μικρότερη ή ίση με 50 μ2
  • για κτίρια βιομηχανίας – βιοτεχνίας – εργαστηρίων – αποθηκών – σταθμούς αυτοκινήτων – βενζινάδικα.

Κόστος για την έκδοση Π.Ε.Α.

Το κόστος για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας του Μηχανικού με τον Πελάτη και σε κάθε περίπτωση είναι χαμηλότερη από την Ελάχιστη αμοιβή που ορίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης έχει ισχύ για 10 χρόνια και απαιτείται εκτός από τις περιπτώσεις αγοραπωλησιών και νέων μισθώσεων και για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Σε περίπτωση που επιθυμείτε την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, επικοινωνήστε μαζί μας για να κανονίσουμε μια συνάντηση στο χώρο σας το συντομότερο δυνατόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Πολιτικός Μηχανικός Μ. Στεφάνου Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το γραφείο μας κατάφερε να διεκπεραιώσει περίπου 255 φακέλους ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων σε διάφορες πολεοδομίες κυρίως της Αττικής (αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα), σε χρόνους ρεκόρ, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης που περνάμε όλοι, δεσμευόμαστε να διατηρούμε τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες μας πάντοτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.