Νέα Παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στον Ν.4014/2011. Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δόθηκε παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων τόσο για την Α’ όσο και για την Β’ Φάση του Ν. 4014/2011 περί ρύθμισης των αυθαίρετων κατασκευών σε συνάρτηση με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση, δηλαδή η υποβολή της αίτησης και η πληρωμή του παραβόλου ώστε να είναι έγκυρη η αίτηση πήρε παράταση μέχρι 31 Ιανουρίου 2013. Η Δεύτερη φάση που περιλαμβάνει την οριστικοποίηση του προστίμου και την υποβολή των τελικών σχεδίων και εγγράφων πήρε παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2013.

Ρυθμίζονται ακόμα μέσω νομοθετικής παρέμβασης τα εξής θέματα:

  • Πέρα από την έκπτωση 20% στο ποσό του προστίμου σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής που υπήρχε από την αρχή στον Ν. 4014/2011, τώρα προβλέπεται και έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό του προστίμου για όσους πολίτες προκαταβάλλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου, έως τις 31 Ιανουαρίου 2013. Η καινούργια αυτή νομοθετική ρύθμιση ισχυεί για παλιές και νέες δηλώσεις.
  • Δεν είναι πλέον απαραίτητη  η εξόφληση του συνολικού ποσού του προστίμου για την διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας  ή έκδοση σχετικής διοικητικής  πράξης αλλά αρκεί η πληρωμή ενός ποσού της τάξης του 30% του συνολικού προστίμου μέχρι 31 Ιανουαρίου 2013.
  • Αναστέλλονται η απένταξη από τις ρυθμίσεις του Ν. 4014/11 όπως επίσης και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31 Ιανουαρίου 2013.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε όσους είχαν αμελήσει ή δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές που προέκυπταν από την υπαγωγή των ακινήτων τους στις ρυθμίσεις του Ν. 3843/2010 και σύμφωνα με ότι ίσχυε μέχρι τώρα θα έπρεπε να τους επιβληθούν τα πρόστιμα περί αυθαίρετων κατασκευών, να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013, ανεξαρτήτως του ποσού που έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα. Μετά την εξόφληση του συνολικού τιμήματος θα μπορεί να ολοκληρωθεί η περαίωση της διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Πολιτικός Μηχανικός Μ. Στεφάνου Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το γραφείο μας κατάφερε να διεκπεραιώσει περίπου 255 φακέλους ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων σε διάφορες πολεοδομίες κυρίως της Αττικής (αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα), σε χρόνους ρεκόρ, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης που περνάμε όλοι, δεσμευόμαστε να διατηρούμε τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες μας πάντοτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.