Προς Νέα παράταση η προθεσμία για τα αυθαίρετα

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις ρυθμίσεις του ν. 4014/11 εκπνέει στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 και ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστώσο, ο συνολικός αριθμός των μέχρι τώρα δηλωμένων αυθαιρέτων αγγίζει οριακά τις 400.000, ενώ οι προσδοκίες του ΥΠΕΚΑ, ήταν να ξεπεράσουν το 1.000.000.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει μία τελευταία παράταση, που θα συνοδεύεται πιθανόν από αυξηση των δόσεων, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό προς τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Έλλαδος, έχει προτείνει μία σειρά από αλλαγές στον νόμο 4014/11, όπως μείωση των προστίμων έως και 40%, ορισμός ελάχιστής δόσης 100€ και απεριόριστο αριθμό δόσεων (σε συνδυασμό πιθανόν με εισοδηματικά κριτήρια), διαχωρισμό των μικροπαραβάσεων και πολλά άλλα. Το υπουργείο εξετάζει κάποια από τα αιτήματα του ΤΕΕ, αλλά με το πρόσχημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, φέρεται να αρνείται να μειώσει τα πρόστιμα.

Το υπουργείο γνωρίζει πως όσοι δεν δηλώσουν τα αυθαίρετα τους τώρα, στο μέλλον θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, αφού δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους, ούτε καν με γονική παροχή! Το μόνο που δεν έχουν αποκλείσει ακόμη είναι η κληρονομιά. Για μεταβίβαση προς τρίτους ούτε λόγος, εκτός από τις τράπεζες στις οποίες επιτρέπει να τα κατασχέσουν.

Παράλληλα προχωρούν στην καταγραφή των υπαρχόντων αυθαιρέτων, ώστε να αποφευχθεί μία νέα γενιά αυθαιρέτων αλλά και να διαπιστωθεί, πόσα από τα υπάρχοντα αυθαίρετα έχουν δηλωθεί (ιδιαίτερα εύκολο πλέον αφού στις αιτήσεις για υπάγωγή στην ρύθμιση υπάρχουν οι κρατικές συντεταγμένες κάθε ακινήτου).

Έτσι ελπίζουν ότι αργά ή γρήγορα και πριν την λήξη της τελευταίας προθεσμίας, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα τρέξουν και θα το τακτοποιήσουν, για τους υπόλοιπους που δεν έχουν την δυνατότητα δεν ενδιαφέρεται κανείς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Πολιτικός Μηχανικός Μ. Στεφάνου Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το γραφείο μας κατάφερε να διεκπεραιώσει περίπου 255 φακέλους ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων σε διάφορες πολεοδομίες κυρίως της Αττικής (αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα), σε χρόνους ρεκόρ, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης που περνάμε όλοι, δεσμευόμαστε να διατηρούμε τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες μας πάντοτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.