Αίτηση για Παράταση της Α’ Φάσης του ν.4014/2011 από τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος

Αίτηση παράτασης της Α’ Φάσης του ν.4014/2011 κατέθεσε ο Σ.Π.Μ.Ε. όπως θα δείτε και στο Δελτίο τύπου που ακολουθεί. Αιτία οι πολλές ασάφειες του νόμου και η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων. Εμείς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ως γραφείο να ενημερωθούμε με κάθε δυνατό τρόπο (παρακολουθώντας  τα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ – ΤΕΕ με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης, με παρουσία στα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ – ΤΕΕ στα γραφεία του ΤΕΕ, με αποστολή δεκάδων ερωτήσεων στο ΤΕΕ και το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ), για την ερμηνεία και την σωστή εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4014/2011 αλλά σε πολλά θέματα οι απαντήσεις που έχουμε λάβει είναι αντιφατικές. Όπως τονίζεται κατ’ επανάληψη οι απαντήσεις είναι προσωπική γνώμη των εισηγητών και σε καμία περίπτωση δεσμευτικές.

Θεωρούμε σωστό πριν προχωρήσουμε τη διαδικασία να γνωρίζει ο πελάτης με σχετική ακρίβεια, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει, ώστε να είναι σίγουρος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Οι διευκρινήσεις που αναμένονται, σε πολλές περιπτώσεις, παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στον προσδιορισμό του ύψους  του ειδικού προστίμου όσο και στην σωστή σύνταξη της δήλωσης. Μια βιαστική υποβολή που βασίζεται σε προσωπική ερμηνεία των διατάξεων του νόμου από τον Μηχανικό μπορεί να οδηγήσει τελικά είτε σε πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο από αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά, είτε σε δήλωση που δεν περιλαμβάνει όλες τις αυθαιρεσίες που πρέπει να δηλωθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί Βεβαίωση Μηχανικού για την μεταβίβαση του ακινήτου.

Για τους λόγους αυτούς που διατυπώνονται και στο Δελτίο του Σ.Π.Μ.Ε., στο στάδιο αυτό να προχωράμε μόνο τις πολύ απλές περιπτώσεις, και συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία των πιο σύνθετων περιπτώσεων, ώστε να τις αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά την έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Δείτε το δελτίο τύπου που ακολουθεί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Σ.Π.Μ.Ε.

 Άμεση ανάγκη να δοθεί παράταση στην Α’ φάση του ν.4014/11

 

Οι δύο πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του ν.4014, απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Τα προβλήματα προκύπτουν από την πολυπλοκότητα της υφιστάμενης πολεοδομικής νομοθεσίας η οποία μοιραία εμπλέκεται αλλά και το γεγονός ότι στην αυθαίρετη δόμηση δεν υπάρχει τυποποίηση και κάθε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής αποτελεί μοναδικό αντικείμενο μελέτης.

Έχει περάσει σχεδόν το 1/3 του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την υποβολή της πρώτης φάσης και επικρατεί ένα πραγματικό χάος.

Οι μηχανικοί εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης είναι αναγκασμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών ερμηνεύοντας τον νόμο ποικιλοτρόπως. Δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται από επίσημους φορείς είναι προφορικές χωρίς καμία εγκυρότητα και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι παρερμηνείες εκθέτουν τους συναδέλφους οι οποίοι δεν γνωρίζουν και βρίσκονται εκτεθειμένοι, αλλά και τους πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Οι νόμιμες αμοιβές δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ενώ αναμένονται οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και διευκρινήσεις.

Για όλα τα προηγούμενα, με σεβασμό προς τους πολίτες και με αίσθημα ευθύνης προς όλους τους συναδέλφους μηχανικούς ζητάμε από την διοίκηση να παρατείνει την πρώτη φάση υποβολής των αυθαιρέτων τουλάχιστο για 4 μήνες.

Στο χρονικό διάστημα της παράτασης, προτείνουμε, να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε συνάδελφο να αποστείλει τα ερωτήματά του, να γίνει συλλογή και κωδικοποίηση όλων των  αυτών και στη συνέχεια να κωδικοποιηθούν και να απαντηθούν επίσημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Πολιτικός Μηχανικός Μ. Στεφάνου Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το γραφείο μας κατάφερε να διεκπεραιώσει περίπου 255 φακέλους ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων σε διάφορες πολεοδομίες κυρίως της Αττικής (αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα), σε χρόνους ρεκόρ, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης που περνάμε όλοι, δεσμευόμαστε να διατηρούμε τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες μας πάντοτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.