Εργασίες που επιτρέπονται σε Τακτοποιημένα Ακίνητα

Αναμένεται από μέρα σε μέρα η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που καθορίζει ότι επιτρέπεται η έκδοση εργασιών μικρής κλίμακας και η εκτέλεση εργασιών που απαιτούν την ενημέρωση της υπηρεσίας δόμησης 48 ώρες πριν την έναρξη τους, σε τακτοποιημένα ακίνητα με τους νόμους 3843/10, 4014/11, και 4178/13. Η απόφαση έχει ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη αριθμό πρωτοκόλλου και δεν έχει δημοσιευτεί επίσημα. Στις εργασίες αυτές δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή θερμοπρόσοψης, δεδομένου ότι δεν επιτρέπονται εργασίες που επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Η εξέλιξη αυτή λύνει πολλά προβλήματα των ιδιοκτητών αυθαιρέτων οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν επεμβάσεις στα τακτοποιημένα αυθαίρετα, εκτός από εργασίες επισκευής για λόγους χρήσεως και υγιεινής. Τώρα, χωρίς γραφειοκρατεία μπορούν να προχωρήσουν σε αρκετές αλλαγές και επεμβάσεις στα ακίνητα τους. Το γεγονός ότι δεν έχει περιληφθεί και η κατασκευή θερμοπρόσοψης στις εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν, έρχεται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ περί κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των αυθαιρέτων. Ελπίζουμε γρήγορα να δοθεί μία λύση και σ’ αυτό το πρόβλημα, ώστε να μπορέσουν όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Πολιτικός Μηχανικός Μ. Στεφάνου Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το γραφείο μας κατάφερε να διεκπεραιώσει περίπου 255 φακέλους ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων σε διάφορες πολεοδομίες κυρίως της Αττικής (αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα), σε χρόνους ρεκόρ, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης που περνάμε όλοι, δεσμευόμαστε να διατηρούμε τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες μας πάντοτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.