Σημαντικές αλλαγές στην τακτοποίηση αυθαιρέτων – Ανάσα σε όσους δεν πλήρωσαν εγκαίρως την 1η δόση για τους Ημιυπαίθριους

Ψηφίστηκε επιτέλους το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα σε όσους ξέχασαν να πληρώσουν την 1η δόση για την υπαγωγή των ημιυπαίθριων χώρων τους ,στην ρύθμιση του ν. 3843/10.

Πρόκειται για τον νόμο 4042/2012, (ΦΕΚ 24Α/13.02.2012), που αναφέρει οτι η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης του ειδικού προστίμου του άρθρου 6 του ν.3843/10 σε όσους το έχουν παραλάβει έως 23-12-11 παρατείνεται έως 13-03-2012, εφόσον καταβληθούν και προσαυξήσεις 2% στο ποσό της 1ης δόσης. Αν η εξόφληση γίνει με μετρητά, θα πρέπει το ειδικό πρόστιμο να επαναυπολογισθεί από την Πολεοδομία πριν πάει ο ιδιοκτήτης στην τράπεζα για την πληρωμή.

Όσον αφορά στα αυθαίρετα τα σημαντικότερα σημεία είναι τα εξής:

  • Σε περίπτωση μη ύπαρξης αεροφωτογραφιών ή δημοσίων εγγράφων που να αποδεικνύουν την παλαιότητα, είναι πλέον αποδεκτή και η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση Μηχανικού η οποία να υποστηρίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την χαμηλότερη τιμή ζώνης της περιφερειακής ενότητας (για τα ακίνητα τα ευρισκόμενα στην ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια) ακόμα και αν στην οικεία δημοτική κοινότητα του ακινήτου η μέγιστη τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 2.200,00€ μέχρι ποσοστό 10% της έκτασης της. Για τη συνδρομή της παραπάνω προϋπόθεσης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου δήμου.
  • Η διαφορετική εσωτερική διαρύθμιση, εντός αυτοτελούς ιδιοκτησίας σε σχέση με τα σχέδια της οικοδομικής αδείας δεν συνιστά αυθαιρεσία.
  • Η διαφορετική διαμερισματοποίηση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας (π.χ. ενοποίηση ή διαχωρισμός διαμερισμάτων), αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, υπάγεται στην κατηγορία 13 του Πίνακα του Παραρτήματος του ν. 4014/11 και ως ειδικό πρόστιμο επιβάλλεται το ποσό των 500€

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Πολιτικός Μηχανικός Μ. Στεφάνου Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το γραφείο μας κατάφερε να διεκπεραιώσει περίπου 255 φακέλους ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων σε διάφορες πολεοδομίες κυρίως της Αττικής (αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα), σε χρόνους ρεκόρ, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης που περνάμε όλοι, δεσμευόμαστε να διατηρούμε τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες μας πάντοτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.